Tips voor het onderhouden van je Houten meubel!

Bij Wonen op 10 verkopen wij allerlei prachtige houten meubelen.

Wanneer je zo een mooi meubel voor thuis aangeschaft hebt wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Maar hoe zorg je nou goed voor jou nieuwe pronkstuk in huis? Lees hier de verschillende tips voor het onderhouden van je mooie houten meubelen.

Hout is een Hygroscopisch materiaal, dit betekend dat hout werkt met de luchtvochtigheid.

Hout trekt vocht uit de omgevingslucht wanneer deze vochtig is, maar wanneer de lucht droog is verdampt de luchtvochtigheid uit het materiaal. Hier door krimpt het hout en zet het hout weer uit. Als dit veel gebeurd kan je houten meubel gaan scheuren. Dit wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe doe je dit ?

In de winter hebben we van nature (in huis) vaak last van de droge lucht, het aanzetten van de centrale verwarming kan hier aan bijdragen. Je kunt het krimpen van het hout voorkomen door een ouderwets bakje water aan de verwarming of met een luchtbevochtiger

In de zomer is de lucht juist erg vochtig, het kan hier bij zeker helpen om goed te ventileren. Ook een airconditioner of luchtontvochtiger kan helpen voorkomen dat jou tafel uitzet.

Mocht je met een hygrometer je luchtvochtigheid meten (deze kun je gewoon bij de blokker kopen) is een luchtvochtigheid van minder dan 55% te laag, tussen de 55 en de 65% ideaal en boven de 65% is deze te vochtig.

Het schoonmaken van je houten meubel verdient natuurlijk ook wat aandacht, De houten meubelen die je bij de Westfriese beurs koopt zijn afgelakt. Dit is de meest onderhoudsvriendelijke afwerking voor hout. Voor het dagelijks schoonhouden van de tafel is het afnemen van de tafel met een lauwwarme vochtige doek voldoende. Mocht je morsen met vloeistof (drinken) haal je dit natuurlijk meteen weg met een droge doek om te voorkomen dat dit in de tafel trekt. Indien nodig gebruik je een milde allesreiniger

Als je teveel of een agressief schoonmaakmiddel gebruikt trekken de chemicaliën van het schoonmaakmiddel in het hout waardoor je meubel gaat plakken, en dat wil je natuurlijk niet! Mocht dit toch gebeurd zijn maak je een doek heet en vochtig met water (kijk hierbij wel uit dat je jezelf niet verbrand!) en neem je daar de tafel mee af. Door de hitte trek je de schoonmaakmiddelen weer uit het meubel.

Onze laatste tip gaat over het gebruik van je houten meubel. Zoals we je al eerder vertelde is het belangrijk om vlekken meteen te verwijderen zodat deze niet de kans krijgen om in het hout te trekken. Dit doe je met een zachte droge doek. Onder pannen, glazen, bekers etc. raden wij aan om een onderzetter van kurk of vilt te gebruiken. Deze nemen een klein beetje vocht op wat voorkomt dat dit in jou tafel terecht komt.  Onderzetters van plastic, rubber of soortgelijke materialen nemen geen vocht op en beschermen jou meubel minder goed tegen vochtschade. Ook bevatten onderzetters van deze materialen weekmakers die de hardheid van jou lak kunnen beïnvloeden.

 

Met deze tips kan je nog heel lang genieten van jou houten meubel! Mocht je toch nog vragen hebben staan wij bij de Westfriese beurs altijd voor je klaar!

Heb je een vraag? Neem contact met ons op!

Afspraak Interieuradvies